Jantine Kroeze

handgemaakt originele ontwerpen

In het ondernemerschap kunnen mijn talenten zich in alle vrijheid ontwikkelen.

Vanuit mijn werkplek run ik al 25 jaar het atelier met vakmanschap en gedrevenheid in het vervaardigen van exclusieve originele sieraden collecties en van unieke kunstzinnig sculpturen zoals awards, trofeeën en geschenken. Het materiaal voor deze sculpturen is van hoogwaardig edelstaal.

Edelstaal is erg hard en weinig buigzaam; door een intensieve bewerking krijgt het een warme en vriendelijke uitstraling, het materiaal wordt helemaal eigen gemaakt.

Het werk oogt tijdloos, fris, krachtig en een beetje stoer met een knipoog; ben altijd op zoek naar heldere belijning en eenvoud en vervaardig tijdloze sieraden die draagbaar zijn.

Na de middelbare school volgde ik een studie van vier jaar aan de Universiteit van Amsterdam voor lerares MO-A biologie. Met grote passie ging ik helemaal op in het bestuderen en natekenen van planten en dieren. Dit talent komt nu bijzonder van pas.

Alleen met grote belangstelling ontstaat er iets interessants en geeft veel plezier. In mijn studie beschreef ik de exacte vorm en tekende een precieze weergave. Nu heb ik er een eigen kijk op, het wordt een kunstzinnige persoonlijke ontwerp.

Golven, stapjes, ritmen en pauzes krijgen vorm in zilver, brons en goud. Ginkgo bladeren, druppels en knopen in edelstaal en gekleurd geanodiseerd aluminium. Balans is er door te spelen met contrast en met een goede verhouding tussen grafisch abstract en beeldend figuratief.

De zeilobjecten stralen een stille dynamiek uit; energiek terwijl zij in ruststand staan. Het metaal zelf laten spreken; buigen tot het de goede spanning krijgt. Het lijkt alsof het object begint te lachen en de wind opsteekt.

De opleiding tot goudsmid was traditioneel ambachtelijke van karakter. Daarna heb ik mij als een ontdekkingsreiziger verdiept in de laatste innovatieve technieken en ben computer gestuurde hedendaagse snijtechnieken eigen gaan maken.

Door de samenwerking met een in edelstaal gespecialiseerde Goudse kunstenaar bekwaamde ik mij in het werken met traditionele edelmetalen maar ook met edelstaal, aluminium en titanium en ontwikkelde mezelf verder tot een zelfstandig allround designer.

Elk edelstalen object, groot of klein, moest decennia lang binnen de kleinschalige ateliers handmatig worden uitgezaagd; een tijdrovende en zware klus. Door te werken met de computer en met gebruik van de modernste 2 D technieken is de kenmerkende handcraft kwaliteit van mijn product vernieuwd en betaalbaar gebleven.

Mijn specialisaties zijn trofeeën, zeilprijzen, unieke gadgets en nautisch design. Opdrachtgevers zijn zowel particulieren maar ook bedrijven en organisaties van evenementen.

De toekomst: alles wat ik maak zijn voorstudies voor weer nieuwe uitdagingen. Uit het één ontstaat altijd weer iets anders, iets nieuws. Daarom is de toekomst altijd nu. Ik vertrouw op de natuurlijk loop van ontwikkelingen, hoop op gezondheid en dat het ontwerpen van nieuwe opdrachten mij energie blijft geven.

Een kort impressie filmpje atelier, klik hier

                                                

Throughout her design process, she draws on the inspiration of wind and water.

Improvising within her characteristic idiom, she designs multi-faceted jewellery in countless variations.

She favours simple forms and clear colours, and always respects the integrity of the metal.

Her work seeks to find a balance between the graphically abstract and the figuratively plastic. Light and reflection take care of the rest.

The versatility in Jantine’s approach as a designer can be traced through her entire career, and owes much to her initial studies in biology before her formal training at Amsterdam’s School of Gold and Silversmiths.

Her collections are idiosyncratic and spontaneous, but most of all very natural and wearable.

She works by combining latest computer technology and traditional craftsmanship.

foto's  Renate van de Plassche 2013